Εκτύπωση

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΡΑ

 

 

Επικουρική σύνταξη.

Οι δικαστικές αποφάσεις για τις κρατήσεις και τα δώρα δεν αφορούν την επικουρική μας σύνταξη. Δεν απαιτούνται ενέργειες προς το ταμείο. Όπως έχουμε αναλύσει και σε παλαιότερα ενημερωτικά σημειώματα το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ μας, τον Μάρτιο του 2013 μετατράπηκε σε επαγγελματικό ταμείο. Ο πλήρης τίτλος του είναι «Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης - Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ)». Είναι ΝΠΙΔ, αυτοδιοικούμενο, και χωρίς επιδότηση από το κράτος. Για το λόγο αυτό δεν ευρίσκεται και στη κατάσταση των επικουρικών ταμείων της ηλεκτρονικής αίτησης προς τον ΕΦΚΑ.  

Κύρια σύνταξη.

Με βάση κυρίως τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και της πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ, μπορούν να διεκδικήσουν, αναδρομικά, τις «μνημονιακές» περικοπές, τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα που αδείας, που έχουν περικοπεί με τους νόμους 4051/12 και 4093/12. Θυμίζουμε ότι τα δώρα είναι 800 ευρώ (400+200+200) και όχι 2 συντάξεις.

Το ποια από αυτά τα ποσά μπορεί να διεκδικήσει ο κάθε συνταξιούχος εξαρτάται και από το ύψος της σύνταξής του.

Αίτηση προς τον ΕΦΚΑ. Η αίτηση από μόνη της αφορά την υπενθύμιση της απαίτησης προς την πολιτεία. Για την νομική αξία της αίτησης ως προς τη διακοπή της παραγραφής οι απόψεις των νομικών διίστανται. Χωρίς να ακολουθήσει αγωγή δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα. Αποτελεί όμως ένα μέσο πίεσης προς την Κυβέρνηση. Είναι εύκολο να την υποβάλετε ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας και το κείμενο που σας στείλαμε πρόσφατα.

Αγωγή. Η διεκδίκηση των ποσών απαιτεί άσκηση αγωγής ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων. Επί των αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους θα ασκηθούν εφέσεις από τον ΕΦΚΑ. Η εκδίκαση αγωγών και εφέσεων απαιτούν κάποια χρόνια και επίσης έξοδα. Η διεκδίκηση αφορά αναδρομικά είτε από Ιανουάριο 2013 (στη καλύτερη περίπτωση) είτε από τον Ιούνιο του 2015 (που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ). Το μέχρι πότε τα αναδρομικά, εξαρτάται και από την αναμενόμενη απόφαση για τη συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Κατρούγκαλου» (Μάϊος 2016).

Όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα είναι πιο σύνθετο από ότι φαίνεται ή παρουσιάζεται. Οι περιπτώσεις δεν είναι όλες ίδιες  και οι πιθανές διεκδικήσεις εξαρτώνται και από το ύψος της σύνταξης.  

Οπωσδήποτε όμως ο δρόμος για να διεκδικήσει κάποιος τις κρατήσεις και τα δώρα είναι η προσφυγή και τα δικαστήρια είναι τα αρμόδια να κρίνουν.

Η απόφαση προφανώς είναι δική σας. Να αποφασίσετε τα επόμενα βήματά σας αφού συμβουλευτείτε το νομικό της επιλογής σας διερευνώντας σε κάθε περίπτωση το σχετικό κόστος τόσο της προσφυγής στο πρωτοδικείο όσο και της προσφυγής στο εφετείο.